Bezeg, uporaben in dragocen

Bezeg je darilo narave s posebno močjo.

Bezeg (Sambucus) je rod grmovnic oziroma nizkih dreves, ki vsebuje več različnih vrst. Splošno najbolj poznani je Črni bezeg, katerega grm lahko zraste v tudi do 10m visoko drevo. Raste na sončnih posekah, ob robovih gozdov ali v zelo redkih gozdovih. Iz njegovih cvetov močnega duha se razvijejo črne, majhne jagode svojevrstnega okusa. Drevo je v ljudskih vražah deležno velike in globoke naklonjenosti, saj raste izjemno hitro iz katerega koli dela. Tako predstavlja močan simbol življenjske energije in življenjskih ciklov.

 

Bezeg in njegova zdravilna moč.

Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko učinkovitih zdravilnih sestavin. Indijanci so ga že dolgo nazaj uporabljali pri različnih okužbah dihal kot protivnetno sredstvo. Tudi v ljudskem zdravilstvu so ga uporabljali kot sredstvo za izločanje vode in sluzničnemu vnetju, proti prehladu ter vnetju obnosnih votlin. Spodbuja delovanje znojnic, pospešuje izločanje seča ter s tem pomaga pri odvajanju strupenih snovi iz telesa. Čaj iz bezgovih cvetov se uporablja predvsem pri tistih prehladnih boleznih, ki se najhitreje popravijo z močnim potenjem, saj z njim dosežemo izločanje bolezenskih snovi.

Sicer v zdravilne namene naj se rabijo le cvetovi.  Sveže jagode ali surov bezgov sok iz jagod ne pijemo, ker lahko škoduje (slabost, bruhanje, driska, mrzlica).

 

Recept: Bezgov sirup

Potrebujemo:

40 bezgovih cvetov
2 limoni
5o g citronske kisline
3 kg sladkorja

Priprava:

Zavremo 3 litre vode in primešamo sladkor, da se le ta stopi. V ohlajeno vodo zmešamo očiščene bezgove cvetove in narezani limoni. Pustimo stati vsaj 24 ur. V vodo nato zmešamo še citronsko kislino in precedimo. Nalijemo v steklenice in dobro zapremo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Bezgov sirup pijemo z hladno vodo ali čajem. Pripravljeni pijači lahko po želji dodamo tudi meto, limono, ingver,… Bezgov sirup lahko prelijete po serviranem pudingu, palačinkah ali po želji po drugih sladicah.

 

Več razlogov je za bezeg na vrtu.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button