Buča, več kot jesenska dekoracija

Buča, sadež v raznovrstnih barvah in oblikah.

Buča, za katero marsikdo pravi, da je zelenjava je v bistvu sadež, ki je najbolj podoben meloni. Sodi v rod bučnic in nekatere vrste so užitne. Zanimivo zanjo je, da raste praktično po celem svetu, najdemo jo ne le na enem izmed sedmih kontinentov, to je na Antarktiki. Poznamo več kot 50 različnih vrst v vseh mogočih barvah, zeleni, rumeni, oranžni, beli, rdeči, beli. Skratka zraste v vseh mogočnih multibarvah in raznovrstnih, celo edinstvenih oblikah.

 

 

Buča je uporabna na več načinov v prehrani.

Bučo je mogoče uporabiti na različne načine v prehrani tako ljudi kot tudi živali. Priporočljivo je, da jo uživajo psi in mačke, da se ohrani ali izboljša pravilno delovanje njihovega prebavnega sistema. V naši deželi pa je poznana predvsem uporaba bučnih semen, ki vsebujejo proteine, magnezij in cink. 80% pridelkov zraste v oktobru, vsaka buča pa ima povprečno 500 semen. Vsi poznamo bučno olje pridelano iz bučnih semen. Buča zaradi svoje pretežne rasti v oranžni barvi, ki nekako prevlada med vrstami vsekakor vsebuje veliko vitamina A ter malo manj vitamina C. Semena uporabljajo tudi v medicini. Zanimivo je to, da so bučo v 18. stoletju predpisovali praktično kot zdravilo za vsa bolezenska stanja.

 

Buča uporabljena v kulturi po celem svetu.

Vsem nam je že dobro poznano praznovanje Noč čarovnic. Praznik, ki ga obeležujejo predvsem v Zahodnem svetu iz 31. oktobra na 1. november. Večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. Pri tem je zelo priljubljen običaj za Noč čarovnic izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča in tako dobimo lanterno kot okrasje za dom ali vrt. Prav tako so poznani razni festivali, na katerih poteka razstavljanje zanimivih buč in tekmovanje v največji rasti buče. Predvsem na Daljnem vzhodu je buča simbolika obilja in plodnosti. Pomeni izvir življenja in simbol regeneracije. Taoisti jo imajo za simboliko in hrano nesmrtnosti. Tukaj je mišljena predvsem duhovna regeneracija in simboličen dostop do nesmrtnosti.

 

Buča 92% vode in 10% magičnosti.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button