Čokoladna ideja za na mizo

Čokoladna pregreha, včasih ˝hrana bogov˝.

Čokoladna ideja za sladek konec tedna, praznovanje, sladko razvajanje. Dve dokaj enostavni in hitro narejeni čokoladni sladici za sladokusce, ki lepo popestrita praznično mizo. Z malce domišljije pa lahko domiselno poskrbite še za dekoracijo obeh pripravljenih sladic. Čokoladne kroglice lahko na primer položite na sredino pripravljenega čokoladnega šarklja. Za piko na i lahko postavite na krožnik še narezane kolobarje limone in pomaranče, mogoče priložite vejico žajblja,… Prepustite se domišljiji in očarajte svoje goste. Čokoladna paša za oči, razvada za usta.

 

Čokoladna ideja 1.

Recept: Čokoladni venček

Potrebujemo:

4 jajca
10 dag moke
1/2 pecilnega praška
14 dag sladkorja v prahu
1 vanilin sladkor
25 dag margarine
20 dag jedilne čokolade
10 dag orehov

Priprava:

Penasto umešamo rumenjake, sladkor ter vanilin sladkor. Dodamo polovico margarine in čokolade, kateri smo stopili in ohladili. Pridamo sesekljane orehe, sneg iz beljakov ter na koncu še moko in pecilni prašek. Testo damo v pomaščen pomokan model (šarkelj)

ter pečemo pri srednji vročini približno 35 min.

Medtem pripravimo glazuro. Preostalo polovico margarine in čokolade stopimo ter prelijemo po kolaču. Ohladimo in postrežemo.

 

Čokoladna ideja 2.

Recept: Čokoladne kroglice

Potrebujemo:

20 dag naribane jedilne čokolade
20 dag sladkorja v prahu
20 dag zmletih mandeljev
1 žlico ruma
4 žlice kristalnega sladkorja

Priprava:

Naribamo čokolado, dodamo sladkor v prahu, zmlete mandelje in rum. Vse skupaj zgnetemo, da dobimo primerno maso za oblikovanje kroglic. Kroglice nato še povaljamo v kristalnem sladkorju.

 

Ali ste vedeli?

Pradavne kulture, Azteki in Maji so zelo cenili kakav in čokolado. Prvotno so jih uporabljali v obliki grenke pijače, napitka pri verskih obredih in v medicinske namene, med drugim tudi za zdravljenje želočnih in črevesnih tegob. Verjeli so, da so bila kakavova semena na naš svet prinesena iz samega raja. Veljala je za ˝hrano bogov˝. Kakavova zrna so včasih uporabljali tudi kot denar, za plačevanje storitev oziroma blagovno zamenjavo. V Evropo je prinese čokolado Krištof Kolumb. Azteki so mu namreč v dar podarili vreče kakavovih zrn, ko je naletel na njih ob odkritju Srednje Amerike. Vendar sprva v Evropi niso poznali postopka izdelave čokolada in so semena zavrgli.

Iz redke, cenjene pijače do hrane, ki je danes poznamo in je razširjena po celem svetu. Zdaj po več 1000 letih je čokoladna industrija v Ameriki vredna več miljard dolarjev.

 

Čas za čokoladno razvajanje.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button