Digitalna družba, svet danes

Digitalna družba ima prve korenine v 70-tih letih.

Digitalna družba ni nova oblika družbe trenutnega obdobja saj se je o njej govorilo že v sedemdesetih letih, ko se je pojavila nova tehnologija oziroma računalnik. Sinonim za digitalno družbo je informacijska družba ali družba znanja ali nova ekonomija. Osnovni pogled na tako rekoč digitalno transformacijo je v bistvu priložnost in ne grožnja. Posamezniku v prvi vrsti prinaša svobodo od omejitev časa in prostora, kar ima bistveni vpliv na vsesplošno rast in razvoj.

 

 

Digitalna družba odpira mnoga vrata.

Digitalna družba odpira vrata novim načinom, dodaja več transparentnosti medsebojnega sodelovanja in spodbuja inovacije. Digitalna revolucija trka na vrata, z njo pa prihajajo novi izzivi in nove priložnosti. Njen vpliv je mogoče zaznati prav na vseh področjih našega delovanja. Zelo ugodno se nanjo odziva ekonomija, saj pripomore k razvoju novih poslovnih modelov in pozitivnih sprememb na tem področju. Digitalne rešitve so se v praksi izkazale za bolj efektivne. Efektivnejša je tudi raba razpoložljivih virov, ponuja boljše možnosti delovanja online platform in s tem tudi nižje cene ter večjo kvaliteto izdelkov ter storitev na trgu.

 

Avtomatizacija in robotizacija spreminja definicijo vloge človeka.

Avtomatizacija, robotizacija bo vsekakor oblikovala prihodnost sveta. Vrstijo se številne priložnosti in hkrati se pojavljajo novi izzivi za nove pristope raznovrstne politike. Konec koncev se bo verjetno preoblikovala sama definicija vloge človeka v produkcijskem procesu oziroma gospodarstvu. Številne raziskave so pokazale neverjeten vpliv na civilizacijo v naslednjih stoletjih. Kaj bodo vse zajemale posledice je trenutno še težko oceniti saj je čas tisti, ki bo pokazal realne rezultate. Pomembno vprašanje pa je ali je današnja družba pripravljena na te spremembe. Odgovori na to vprašanje se skrivajo v izobraževanju in informiranju, saj se pojavlja potreba po novih znanjih in veščinah.

 

Cilj je ekskluzivna in stabilna družba.

Globalna težnja je vsekakor ekskluzivna in stabilna družba. Ob vsem tem tihem preoblikovanju pa razne obstoječe platforme neposredno porivajo vladne organizacije, da tudi te postanejo bolj inovativne in v pripravljenosti konstantnega preoblikovanja glede na spreminjajoče se gospodarske potrebe. Novi izzivi in nove povezave strmijo k oblikovanju novih zakonov, norm in pravil. V ospredju sta izobrazba, znanje in konstantno obnavljanje le tega. Digitalna tehnologija zahteva visoko razvito digitalno znanje in tudi modrost odprtega uma. Ponuja pozitivno priložnost za pomembno rast novih priložnosti za digitalno civilizacijo.

 

Revolucija v digitalno civilizacijo in z njo številne priložnosti.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button