Dron, leteči robot

Dron, zračno plovilo brez posadke.

Dandanes lahko na nebu opazujemo jate ptic, sem ter tja kakšno letalo, včasih helikopter. Kako bomo podoben stavek napisali čez nekaj let? Morda na primer. Dandanes lahko na nebu opazujemo skupino dronov, vsake toliko časa letalo, sem ter tja kakšno ptico. Vsekakor takšen razplet ni nemogoč in je vreden razmisleka.

 

 

 

Kaj je dron?

Dron je brezpilotno zračno plovilo oziroma letalo brez posadke (UAV), največkrat kvadrokopter ali heksakopter, ki ga je mogoče daljinsko upravljati in nadzorovati s pomočjo telefona, tablice ali daljinca. Nekateri so izdelani tudi za samostojno letenje skozi vnaprej programiranega načrta leta v svojih vgrajenih sistmih, ki delujejo v povezavi z GPS.

 

Kdaj in zakaj so se pojavili?

Droni so se prvič pojavili v vojski, kot izvidniki v izogib morebitnim izgubam človeških življenj. Kasneje so jih opremili tudi z različnimi dodatki za mnoge druge civilne naloge, kot so gasilne naloge, policijski nadzor, za iskanje in reševanje ter v raziskovalne namene. Velikosti so v razponu nekaj milimetrov do velikosti letala z več m dosega.

V zadnjih letih pa so se droni pojavili tudi za komercialne namene ali kot igrača za zabavo. Zelo pogosto so droni že opremljeni z video kamero različnih ločljivosti ali pa se nanj kamero namesti dodatno, zato so posebej priročni na področjih fotografije in videa iz zraka.

 

Kdo vse lahko upravlja z dronom?

V Sloveniji zaenkrat ni zakonsko določeno kdo lahko in kdo ne sme uporabljati drona, zato ga lahko uporablja praktično vsak, ki ima denar zanj. Drone se lahko kupi v specializiranih trgovinah ali na svetovnem spletu. Cene se vrtijo od nekaj deset do nekaj tisoč eur. Od cene je seveda odvisno kako hitro bo drone letel, kakšna je njegova robustnost, ločljivost posnetkov ali slik ter kvaliteta izdelave.

 

Ali lahko droni ogrožajo zasebnost ljudi?

Da. Droni namreč lahko letijo daleč ter visoko, torej lahko z njim zlahka poletimo nad tujo parcelo ali komu gledamo čez okno, kar pa je nezakonito in posega v zasebnost ljudi. Zankrat slovenska zakonodaja, ki ureja zračni promet uporabo brezpilotnih letal ne obravnava dovolj podrobno.

 

Prihodnost dronov je zgodba, ki se danes sliši neverjetna, a lahko kmalu postane realnost.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button