Grad Raka v polepšani podobi

Grad Raka
ORGANIZIRANO STROKOVNO VODENJE PRENOVLJENEGA GRADU RAKA NA DOLENJSKEM / Kontakt Melita Pirc GSM 040 575 798, EMAIL melita.pirc@mpgroup.si.

Prenova gradu Raka v polnem teku.

Grad Raka (Arch) je v zgodovinskih listinah omenjen že od leta 1161, izrecno pa leta 1279 kot castrum Arch. Imel je več lastnikov. V obnovljeni stavbi iz 16. st. je bil samostan za onemogle usmiljene sestre.  Leta 2007 ga je občina Krško proglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. V letu 2014 je bil grad prodan novemu lastniku.

 

 

Grad Raka v zgodovini prvič omenjen leta 1161.

Prvotni grad Raka sodi med najstarejše srednjeveške gradove na Slovenskem. V zgodovini je prvič omenjen leta 1161. V času kmečkih uporov leta 1515 so ga izropali in požgali, med drugo svetovno vojno je bil razdejan in opustošen zaradi bojev na tem območju, tako da se v celotni prvinski podobi žal ni ohranil. V 17. stoletju so ga takratni lastniki obnovili, uredili tudi tople grede in ribnik, v katerem so gojili rake. Danes na njegovem mestu stoji veliko enonadstropno poslopje z lepimi dvoriščnimi grajskimi arkadami.

 

Potencialna svetla prihodnost gradu Raka.

Grad Raka ima lepo potencialno prihodnost zaradi izjemne lege v vinogradniški pokrajini v neposredni bližini avtoceste. Zaradi trenutne obnove bo preprečeno nadaljno propadanje tega kulturnega spomenika lokalnega pomena. Prav tako lahko pripomore k potencialnemu turističnemu razvoju samega kraja. V kakšno smer pa se bodo odvijala razmišljanja in izkoriščale dane možnosti pa bomo prav gotovo videli v bližnji prihodnosti. Naj bo, kot je dejal Ivan Tavčar, sončna.

 

Kraj Raka, s katerega se odpira čudovit pogled na vse strani.

Raka pri Krškem leži na hribu, s katerega se odpira pogled, ki seže od Sljemena nad Zagrebom preko brežiške doline in Krškega polja ter celotnih Gorjancev do Novega mesta in Kočevskega Roga. Že od nekdaj ima značilen agrarni videz (kmečke arhitekture, vinske kleti, zidanice, …). Za zgodovino prava na Slovenskem je pomemben vikar Anton Recelj, ki je konec 16. stoletja prevedel iz nemščine prve zapise prava, ki urejajo odnose med gorniki in obdelovalci gorniških vinogradov. Danes je Raka znana tudi po domu cvička, ki se postavlja z prvo in edino ambasado cvička na Dolenjskem, kot tudi v Sloveniji. Da je bil kraj z okolico poseljen že v času Rimskega imperija pričajo številne arheološke najdbe (rimska cesta, rimski miljnik, …). Pisatelj Ivan Tavčar, ki je med počitnicami zahajal na Rako k svojemu stricu, omenja v svojem delu ˝sončno Rako˝ kot enega najlepših krajev na Slovenskem.

 

Komur so kamni samo kamni, temu narava ni prišla v srce. (Goethe)

 

Letak_grad_Raka - ORGANIZIRANO STROKOVNO VODENJE PRENOVLJENEGA GRADU RAKA NA DOLENJSKEM / Kontakt Melita Pirc GSM 040 575 798, EMAIL melita.pirc@mpgroup.si

 Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button