Klopi prežijo v zasedi

Klopi, majhna bitja teme.

Klopi, katere uvrščamo med pršice, so zunanji zajedalci na vretenčarjih. Večina klopov čaka gostitelja na kakšnem izpostavljenem mestu in ko ga zaznajo se nanj priklenejo. Poiščejo mesto, kjer so tik pod kožo žile in se prisesajo. Ko se napije, pade z gostitelja in prične odlagati jajčeca v tla. Aktivni postanejo, ko se povprečna dnevna temperatura dvigne na nekaj stopinj nad lediščem.

 

 

Človek ni ravno glavni gostitelj.

Sicer človek ni glavni gostitelj za nobeno vrsto klopov, je pa vseeno nevaren saj prenaša nekatere nevarne bolezni. Ena izmed najbolj poznanih je klopni meningitis in borelioza. Lahko pa nastopi samo alergijska reakcija zaradi morebitne toksične klopove sline. Zatorej je smiselno, da se pred klopi zaščitite in uporabljate preventivne ukrepe. Ko se odpravljate v naravo se zaščitite, oblečite dolge rokave in hlače, primerno obutev in pa bolje je, da hodite po poteh in ne po visoki travi. Na trgu so na voljo različni repelanti proti klopom, vendar je potrebno upoštevati, da vas tudi ti ne bodo povsem zaščitili. Po taki aktivnosti se je potrebno temeljito pregledati ter morebitne klope čimprej odstraniti. Čas pri tem je velikega pomena.

 

Kako klopa odstranite?

Najbolje je, da ga previdno in počasi odstranite s pinceto. Načeloma, če ostane rilček v koži ni večje nevarnosti. Vrtenje klopa je primerno le v primeru, da se ta še ni globoko prisesal.

 

Naravna zaščita pred klopi.

Prvi korak je primerna obleka in obutev. V pomoč pa so nam lahko tudi domača zelišča. Proti klopom učinkujejo številna eterična olja iz citrusov, melise, sivke, evkalipta, bazilike in geranije. Tako si lahko tudi doma pripravite razpršilo, ki zagotavlja dokaj učinkovito zaščito. Dobro je vedeti tudi, da imajo klopi radi temo in vlago, sonce in močna svetloba jim ne prija.

 

Ali ste vedeli?

Klopov na iglavcih ni. Logična razlaga za to je enostavna. Iglavci imajo smolo in eterična olja, ki jih oddajajo iglice, ta pa klope odganja.

 

V naravo odišavljeni z neškodljivimi eteričnimi olji in zlatim nasmehom.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button