Med, sladka resnica

Med, starodavna luksuzna hrana.

Med, sladka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke. Skoraj ni kraja na svetu, kjer se med ne uporablja pogosto in hkrati obravnava kot del kulturnega prehranjevanja. Verjetno zaradi svoje vsestranske enostavnosti in koristnosti, namaz na kruhu, zmešan v pijačo, nadomestek sladkorja, zdravilni pripravek, …

 

 

Lastnosti in koristi medu.

Sladilo

Sladkor se lahko nadomesti z medom v številnih hranah in pijačah, ki je dosti boljši za splošno zdravje.

Hujšanje

Čeprav ima med več kalorij kot sladkor, pa primešan s toplo vodo pomaga pri prebavi maščob. Podobno pomaga tudi med in limonin sok kot tudi med in cimet.

Vir energije

Med vsebuje približno 64 kalorij na žlico, zato predstavlja bogat vir energije.

Izboljšanje atletske uspešnosti

Nekatere raziskave so pokazale, da med pomaga pri povečanju uspešnosti športnikov. Je odličen način, da se po vadbi ohrani raven sladkorja v krvi, mišična rekuperacija in mišični glikogen.

Vir vitaminov in mineralov

Med vsebuje različne vitamine in minerale. Vrsta in količina le teh je odvisna od vrste cvetja, ki se uporablja v čebeljarstvu. Navadno med vsebuje vitamin C, kalcij in železo.

Protibakterijsko in protiglivično delovanje

Ker ima med antibakterijske in antiglivične lastnosti se pogosto uporablja kot naravni antibiotik oziroma naravni antiseptik.

Antioksidanti

Med je zelo učinkovit pri odstanjevanju prostih radikalov iz telesa. Tako se izboljšajo pogoji telesne imunosti.

Nega kože

Med in mleko skupaj pomagata pri ustvarjanju gladke in lepe kože. Vsako jutranje uživanje medu in mleka je dobra ter pogosta praksa marsikoga.

Med na rane

Prednosti medu pri zdravljenju ran so, zaradi mikrobnih lastnosti ter zmožnosti pospeševanja procesa celjenja s spodbujanjem tkiva k obnavljanju.

Sicer je korist medu v veliki meri odvisna od njegove kakovosti. So različni dejavniki, ki vplivajo na kakovost, vrsta cvetja, proces mešanja, pogoji skadiščenja, temperature segrevanja in podobno.

 

Ali ste vedeli?

Med pridobljen iz več kot enega cveta, mešani med iz različnih sort je bolj zdrav.

Pri dolgem shranjevanju med postane temnejše barve in izgubi nekatere svoje koristne lastnosti.

Segrevanje kristaliziranega medu na visoki temperaturi zmanjšuje koristi medu.

Po barvi medu lahko presodimo o njegovi kakovosti. Med namreč po daljšem shranjevanju ali segrevanju pri visokih temperaturah postane bolj temen in s tem tudi manj kakovosten.

Večina koristi medu so prisotne zaradi prisotnosti cvetnega prahu v medu. Brez cvetnega prahu je med praktično kot sladkor. Če imate alergijo na cvetni prah je uporaba odsvetovana.

 

Organski med in kemično obdelovane kmetije?!

Vprašanje. Če pesticidi škodujejo oziroma ubijejo čebele, kako to vpliva na med, ki ga proizvajajo te čebele?!

 

Ohranimo čebele v naravi, zdrave na naraven način.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button