Odnosi, kvaliteta pred kvantiteto

Odnosi, kreacije medsebojne povezanosti.

Odnosi so raznolika razmerja, ki se kreirajo z medsebojno povezanostjo dveh ali več oseb.  Obstaja več tipov odnosov od družinskih, prijateljskih, partnerskih, do poslovnih in še bi lahko naštevali. Za nekatere osebe so odnosi bolj pomemben element v življenju za nekatere malo manj. Verjetno je odvisno od osebnostnih značilnosti posameznikov, njihove preteklosti in tudi sedanjega življenja. Vsi težimo k temu, da bi imeli čim bolj zdrave in srečne odnose saj to pripomore k višji kvaliteti vsakdanjega življenja in zmožnostjo spopadanja z raznimi izzivi. O tem kako vzpostaviti in ohraniti pozitivne odnose obstaja več študij na podlagi katerih so podani preprosti nasveti in priporočila.

 

Odnosi niso samoumevni niti ni nujno da večni.

V primeru medsebojne povezanosti nastane vez, ki jo imenujemo odnos. Vendar za obstoj in ohranitev le tega ni dovolj, da samo obstaja. Vanj je potrebno nenehno vlagati trud in namenjati določen čas, če želimo da se ne prekine ali pa da ne pride do raznih neravnovesij, ki lahko povzročijo na koncu tudi prekinitev nekega odnosa. Če želimo močan in poglobljen odnos potem ga ne moremo smatrati za samoumevnega, za nekaj kar preprosto je in vedno bo. Seveda so pri tem pomemben del osebne življenjske zgodbe posameznikov, sposobnost in pripravljenost reševanja konfliktov, vzajemno sprejemanje drug drugega, pripravljenost za ohranitev odnosa, da se le ta razvija in raste.

 

Odnosi, so padci in so vzponi.

Obdobja rasti in padcev so povsem normalna v življenju tako pri odnosih kot na praktično vseh ostalih področjih. Krivulja našega življenja vedno niha dokler smo živi. Poleg svobode odločanja nas povezujejo majhne reči. Te pa nas lahko včasih po drugi strani žal tudi razdružujejo. Da ohranimo odnose sveže si je potrebno vzeti čas tako zase kot za druge. Kvalitetni odnosi so ključni za razvoj in produktivnost. Mirne, ljubeče odnose si želimo vsi vendar vemo, da ni vedno tako, saj lahko obstajajo tudi okoliščine na katere sami ne moremo vplivati. Lahko pa vplivamo nase in na to kako se odzovemo na morebitno neprijetno situacijo. S tem izražamo svojo svobodno voljo, ki pa je navsezadnje naša temeljna pravica. Pravica, da ostanemo samosvoji, sebi zvesti, da ohranimo svoj jaz. Po drugi strani je potrebno tudi zavedanje, da na drugi strani pravice stoji odgovornost, ki jo moramo prav tako sprejemati in upoštevati.

 

Komunikacija in funkcionalna razmerja.

Eden pomembnih delov za ohranitev odnosov je dobra komunikacija. Kot drugo bi rekli, da je pomembno kljub vsemu ohraniti tudi svojo neodvisnost. V nasprotnem primeru se kaj hitro znajdemo v konstantni in pretirani potrebi po določenih odnosih, s čimer postanemo pretirano soodvisni. V podobni situaciji se nehote znajdemo tudi v primerih, ko je otroštvo potekalo v disfunkcionalnih razmerah primarne družine. To sicer ne pomeni pike na i v poteku življenja, niti ne postavi končne definicije za rast in razvoj. V kolikor se v takih primerih posamezniki zavedno spopadejo z tovrstno oviro potem takem tudi ostali dogodki dosežejo srečnejši razplet in lažje se sprejemajo pozitivne osebne odločitve. Kljub vsem zavestim in nezavestno priučenim vzorcev lahko vedno v veliki meri vplivamo na razplet, sedanjost in prihodnost. Včasih je potreben objektiven pogled iz ptičje perspektive na življenje katerega živimo, da dobimo pogled ter uvid v prihodnost, ki si jo želimo.

 

Kvaliteta pred kvantiteto.

Rek, ki pravi kvaliteta pred kvantiteto se nekako zelo prilega pri razmišljanju o odnosih. Čas in trud, ki ga vlagamo v nek odnos nam ne sme predstavljati izgubo ampak vedno ponovni vnos svežine. Tako tudi v primeru morebitne prekinitve nekega odnosa ne sledi pretirano razočaranje v kolikor je v nas občutek, da smo naredili po svojih močeh največ kar smo lahko. Odločitev na koncu pripada vsakemu posamezniku in s tem tudi prevzemanje odgovornosti. Odgovornost je lahko pozitivna ne samo negativna. Na primeru v kolikor dosežemo dober, stabilen odnos, ki je dolgotrajen, s tem lahko z veseljem prevzamemo pozitivno odgovornost, saj so posledice prijetne in spodbudne.

 

Pozitivni odnosi naj postanejo stalnica v življenjih.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button