Otroci in internet

Varnost in zaščita na internetu je zelo pomembna.

Vsi z dostopom do interneta smo podvrženi različnim možnostim sodobnega digitalnega sveta. Tudi vaši otroci. Internet je sicer odprl vrata številnim novim možnostim, tako za starejše kot tudi mlajše generacije. Otroci se lahko učijo na zabaven način, raziskujejo, se povezujejo z vrstniki, povsem drugače kot včasih. Na žalost pa obstajajo dve plati te zgodbe. Neprimerne spletne strani s pornografsko vsebino, spletnim nasiljem in spletna socialna omrežja, kjer najdemo vse vrste ljudi, vključno s kibernetičnimi kriminalci in drugimi spletnimi plenilci.

 

Otroci in internet. Varnostne rešitve za otroke, ki odraščajo v digitalnem svetu.

Spremljajte spletne navade vaših otrok.
Pomembno je, da ste ozaveščeni o morebitnih spletnih nevarnostih in grožnjah, da razumete svetovni splet, da lahko odkrijete potencialna tveganja, ki prežijo na internetu, in kako lahko vaše otroke zaščitite pred tem.

Prepoznajte spletne grožnje in ustrahovanja.
Nevarne grožnje kibernetske varnosti se lahko končajo z resnimi posledicami. Obstaja na stotine neprimernih spletnih strani, forumov, kjer spodbujajo neprimerno vedenje. Namensko pridobivanje otrokovega zaupanja so poskusi predora do najbolj ranljive skupine. Bodite v sozvočju s tem kar se dogaja na spletu, saj vam to lahko pomaga, da pravočasno prepoznate znake težav in opozorite vaše otroke.

Razumno omejite in se odkrito pogovarjajte.
Razumno omejite število ur, ko lahko vaši otroci preživijo na internetu in spodbujajte telesne aktivnosti ter ostale hobije. Pazite na znake, ki nakazujejo na težave in nevarnosti. Gradite zaupanja vreden odnos z vašim otrokom. Pogovarjajte so o varnosti in zaščiti na spletu. Preberite kaj na to temo skupaj. Z rednimi pogovori boste dobili posodobljene informacije o njihovih digitalnih življenjih, ki ostajajo nevidna za večino staršev. Z zdravo interakcija o internetu vam bodo otroci podali informacije prostovoljno.

Zasebnost je pomembna.
Večina mladih odrašča v svetu, kjer je dano zelo malo vrednosti na zasebnost in večina od njih ne razume pomena dejanja razkrivanja podatkov. Lahko tudi pod prikrito prisilo. Naj bodo ozaveščeni, kako je lahko identiteta razkrita (naslovi, telefonske številke,…) in tveganja povezana s tem.

Uporabljajte varnostno programsko opremo in orodja za družinske nastavitve.
Starši lahko ohranite nekaj nadzora nad spletnimi navadami otrok z namenskimi orodji. Družinske nastavitve so na voljo za uporabo interneta, spletnih iger in ogled videov. Varnostna programska oprema je za pomoč pri blokiranju strani za odrasle, javnih klepetalnic in nastavitev časovnikov za brskanje po spletu.

Občutljivi osebni podatki na spletu.
Prepričajte se, da vaš otrok nima podanih občutljivih osebnih podatkov na spletu, saj utegnejo prevaranti poskusiti skozi teh priti do vaših. Poučite otroke, da razumejo kaj je spletna prevara, nezakonito zavajanje uporabnika spleta z namenom pridobivanja osebnih podatkov ˝phishing¨ in osebna grožnja.

 

Vem, razumem in lahko pravilno ravnam.

 

Več koristnega branja na varni https:// povezavi:

https://www.varninainternetu.si/

ali na povezavah

www.safe.si

www.varnostnaspletu.siKomentarji so izklopljeni.

Call Now Button