Praktična komunikacija z otrokom

Komunikacija je stalen proces.

Komuniciranje je del vsakdanjega življenja vsakega izmed nas. Je nujno potrebno saj tako poteka pretok informacij med nami. Naše vloge pri tem lahko delimo glede na odnos v komunikaciji. Lahko smo prejemniki sporočil ali pa jih oddajamo in s tem predstavljamo vir informacij. Brez komunikacije, sporazumevanja, se ne bi razvijali, spoznavali življenje okoli nas in svet kot celoto. Pri tem pa ni pomembna samo govorna oziroma verbalna komunikacija temveč tudi druge oblike na primer pisno, govorica telesa, s signali, zvoki ali simboli.

 

Preprosti namigi kako komunicirati z otrokom.

Odziv na izkušnjo.
Kadar želite otroku nekaj sporočiti, oblikujte sporočilo na način, da bo otrok takoj zaznal pozitivno izkušnjo. Na primer ¨Ker si sedaj že velik…¨ in ne realno dejstvo v smislu prepovedi ali kazni, ki je priznajte precej neprivlačno na prvi pogled. Vsi ljudje smo namreč odzivnejši, kadar pridobimo izkušnjo. Skušajte gledati na svet kot ga vidijo otroci in razvili boste uspešno komunikacijo.  Njihovo dojemanje realnosti je namreč drugačno od pogleda na življenje odrasle osebe.

Vsako vedenje ima pozitiven namen.
Ljudje počnemo stvari, ker nekaj hočemo. V veliki večini nas motivira nekaj pozitivnega. In nič drugače ni pri otrocih. Na primer otrok je nemiren, ker je morda utrujen in vse kar si želi v tistem trenutku je spanec. Kam usmerite svojo pozornost? Otrok mora čimprej v posteljo ali v kaos, ki ga morebiti povzroča tisti hip.

Pomnjenje po delih.
Si otrok težko zapomni? Težave s pomnjenjem lahko rešujete tako, da celotno sliko neke zadeve razdelite na več delov. Manjše dele si lažje zapomnemo, posledično pa tudi celoto. Na primer. Kaj si prej zapomnete? Število 056789345 ali  056  789  345   .

Napake so dovoljene.
Napake so del odraščanja in nikakor ne otrokov neuspeh. Vaša naloga pri tem je, da otroka usmerjate in ponudite zaupanja vredno informacijo, da najde pravo pot. Prav tako se vi opravičite v kolikor ste opazili, da ste otroku nekaj napačno sporočili.

Vsako vedenje je primerno v različnih situacijah.
Otrokova naloga je, da preizkusi vse, ker se tako uči. Naloga staršev je, da usmerijo njegovo vedenje na poti, ki pomagajo otroku k uspehu.

Sporočilo mora biti sprejeto.
V kolikor je otrokovo sporočilo prezrto, ponavadi zažene vik in krik vse dokler ni slišan. Pogosto je najprej prisotna neverbalna komunikacija. Bodite pozorni na potrebe otroka, da jih lahko zaznate že ob samem nastanku. Tako bo odnos med vami in vašim otrokom globji, gradili boste zaupanje.

Naj bo izbira.
Možnost izbire zmehča dojemanje realnosti pri otroku, da nekaj naredi proti svoji volji. Na primer ¨Preberemo pravljico ali si prej še umiješ zobe?¨.

Kar počnete ne deluje?
Poizkusite drugače. Namesto, da ponavljate način, ki se ne obnese, poizkusite z drugačnim pristopom. Vedno imejte v mislih, da ste sposobni biti ustvarjalni pri komuniciranju in otrokovo željo, da bi bil ponosen.

 

Krepite svoj odnos z otrokom in postanite njegov najboljši vodnik, kar ste lahko.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button