Prihranite energijo in denar

Varčujte z energijo in prihranite.

Električna energija je dobrina, ki se nam pogosto zdi samoumevna. Bodite ozaveščeni in se zavedajte pomena vpliva energije na okolje.

 

 

 

 

Nasveti za varčno rabo energije.

Izolirajte vaša okna. Pozimi skozi okna neovirano prihaja mraz in to lahko popravite. Ustvarite plastične okenske pokrove ali uporabite težke zavese in druge primerne predmete, da jih prekrijete. Pomagalo vam bo ohraniti toploto v prostoru in preprečiti pritoku hladnega zraka od zunaj. Hkrati boste prihranili denar na računu za elektriko in ogrevanje.

Stvari v zamrzovalniku zložite bolj tesno skupaj. Ko odprete zamrzovalnik gre hladen zrak ven in ko ga zaprete mora proizvajati več, da se zopet ohladi. V kolikor imate zamrzovalnik poln stvari le ta deluje v manjši meri in lažje ohranja hladen zrak s porabo manj električne energije.

Namestite kompaktne, varčne fluroscentne žarnice. Sicer posamično ne porabijo veliko energije vendar, če jih imate veliko in delujejo vso noč, dan se začnejo stvari seštevati. Kompaktne fluroscentne žarnice v primerjavi z navadnimi porabijo do 75 odstotkov manj energije. Varčna žarnica na primer porabi v štirih dneh približno toliko energije kot običajna v enem dnevu.

Izklopite električne naprave ob neuporabi. Učinkovito popolnoma prekinite vso električno energijo za vaše elektronske naprave, ko le teh ne uporabljate. Računalnik, televizor, radio popolnoma izklopite in ne puščajte v stanju pripravljenosti oziroma spanju.

Znižajte stopinjo ali dve pri ogrevanju. Ogrevanje je lahko najdražja stvar v vaši hiši. Ogrevajte varčno. Mogoče oblecite raje kakšen kos oblačila več.

Namestite solarne panele. Eden od najboljših načinov za varčevanje z električno energijo je, da jo proizvajate sami. Izkoriščanje moči sonca je odličen način, da prihranite denar.

Perite perilo s hladno vodo. 90 odstotkov porabljene energije za pranje perila prihaja iz segrevanja vode za uporabo v pranju. Če perete v hladni vodi se izognete velikemu delu stroška električne energije. Če ni perilo resno umazano potem ni velike prednosti uporabe tople vode pred mrzlo.

Sušite perilo zunaj na zraku. Če vreme dopušča je to gospodarnejša odločitev kot sušenje v sušilnem stroju.

Preverite kdaj so nižje tarife električne energije. Uporabljajte električne naprave na primer za pranje in sušenje perila v času nižje tarife električne energije.

Varčujte v kuhinji. Ko kuhate naj bo posoda pokrita s pokrovom. Tako boste skuhali hitreje in porabili manj energije. Pri pečicah preverite tesnenje vrat in med peko odpirajte čim manjkrat, da preprečite izhod toplemu zraku.

Ugašajte luči. Ko zapustite prostor ugasnite luči. Luči v prostoru primerno in učinkovite namestite, uporabljate usmerjena svetila za osvetlitev delovnih površin.

Primerjajte plin in električna energija. Primerjajte ponudbe in si pridobite najboljšo.

 

Najbolj pomebno pa je, da ste dosledni. V bistvu gre za vse nas.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button