Regrat super živilo in zdravilo

Regrat, spomladanska super rastlina.

Regrat, le kdo ga ne pozna. V zgodnji spomladi po travnikih in travnatih poteh požene prve pritlične liste praktično vsem poznan navadni regrat. Konec aprila in začetek maja, ko se ozračje otopli običajno zacveti v barvah rumene in oranžne. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo sestavljajo številna semena, katera raznaša veter in na tak hiter način omogoča razmnoževanje.

 

 

Regrat, hrana in naravno zdravilo.

Sveži regrat, njegovi lističi malce grenkega okusa se pogosto v kulinariki uporabljajo kot okrepčilna zelo hranljiva energijska solata, ki blagodejno vpliva na presnovo in pomaga organizmu pri čiščenju krvi. Pri regratu lahko uporabimo prav vse njegove dele od nadzemnih delov do korenin, saj je v vseh delih rastline lepljiv mlečni sok s posebnimi zdravilnimi učinki. Najbolj uporabna in zdravilna pa je korenina iz katere stisnemo svež sok. Ta naravni tonik blagodejno vpliva v boju z bakterijam pri zunanjih ranah. Uporablja se lahko tudi pri odpravljanju kurjih očes in bradavic. Tako liste in korenine lahko posušimo in uporabljamo za čajne napitke skozi celo leto. Regratov med lahko pripravimo iz rumenih cvetov. Rastlina se tako uporablja v zdravilne namene pri izgubi apetita, motnjah želodca in črevesja, kot odvajalo, pri prečiščevanju organizma, za zdravljenje virusnih okužb, pri artritisu, predvsem pa pri izločanju toksinov iz telesa.

 

Možni nezaželjeni stranski učinki.

Pri nekaterih ljudeh lahko sicer povzroči uživanje regrata tudi alergije zatorej je priporočljivo, da se o tem prej prepričate in posvetujete, še posebej tisti, ki veste, da ste alergični na sorodne rastline. Prav tako je to priporočljivo tudi za tiste, ki jemljete nekatera zdravila z večjo vsebino kalija, litija, diuretike ali nekatere antibiotike, da ne pride do nezaželjenih stranskih učinkov ali pa zmanjšanja učinkovitosti zdravil.

 

Priporočljiv čas nabiranja.

Naberite užitne liste in cvetove regrata kadarkoli, korenine pa spomladi za kasnejšo uporabo v medicini zelišč.

 

Ali ste vedeli?

 

Ko damo v papirnato vrečko nezrelo sadje skupaj z regratom, ta pospeši zorenje plodov.

 

Da regrat ohrani svoj okus je potrebno liste raztrgati namesto narezati.

 

Regrat vizualno spominja na levje zobe.

 

V lepem vremenu so vsi deli lepo iztegnjeni ob dežju pa se vsi popolnoma zaprejo. Prav tako se to zgodi, ko se spusti noč, ob svetlobi pa se glava zopet odpre.

 

Konji ne jedo regrata zaradi značilnega grenakega okusa.

 

Včasih so dejali, da se pri kravah poveča količina mleka v kolikor jedo regrat.

 

Iz regrata izdelujejo diuretične pijače in zeliščna piva ter tudi vina.

 

V kozmetiki iz regrata izdelujejo tonike za čiščenje kože.

 

 

Regrat, naravni in vsesplošni stimulans vašemu sistemu.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button