Sistem eKlic znotraj EU (eCall)

Kaj je eKlic in kakšen je njegov namen?

eKlic (eCall) je evropska pobuda za hitro pomoč voznikom, ki sodelujejo v trčenju kjerkoli v Evropski uniji. Idejna tehnologija, vgrajene naprave v vsa vozila, ki bodo samodejno poklicale številko 112 v primeru hude prometne nesreče in pošiljale informacije o GPR koordinatah lokalnim centrom. S tem bi po nekaterih ocenah pospešili čas ukrepanja ob nesreči za 40 odstotkov v mestih in za 50 odstotkov na podeželju. Zmanjšalo se bi tudi tveganje za sekundarne nesreče, zmanjšani časovni zastoji, zmanjšanje emisij CO2 in odpadkov goriva.

 

eKlic v praksi. Kako vam lahko pomaga?

V primeru prometne nesreče avtomobil opremljen s sistemom eKlic avtomatično pokliče najbližji center za pomoč. Tudi v primeru, če potnik ni v stanju govoriti ali je nezavesten se določen sklop minimalnih podatkov pošlje, ki vključuje natančno lokacijo kraja nesreče. Nujne storitve so tako na kraju nesreče v zelo kratkem času. Resne poškodbe se bodo v več deset tisočih primerih bistveno zmanjšale. Z enakim učinkom se lahko eKlic aktivira ročno, s pritiskom na gumb. Priročno, če boste na primer priča nesreče.

 

Realizacija predloga že do konca leta 2015?

Predlog Evropske komisije za zakonodajne akte predvideva, da bo sistem eKlic brezhibno deloval po vsej Evropi do konca leta 2015. Realno izvajanje se zaradi postopkov sprejetja zakonodajnih aktov bolj nagiba ob koncu leta 2017 oziroma v začetku leta 2018.

 

eKlic del obvezne opreme vozil.

Vsa vozila bodo morala biti opremljena z posebno napravo sistema eKlic. Nova vozila bodo imela napravo že vgrajeno, rešitev za starejša vozila pa bo nakup posebne mobilne naprave. Mobilni opreaterji bodo morali zagotoviti kakovosten prenos teh podatkov v centre za obveščanje.

 

Zasebnost pod vprašajem?

Zakonita uporaba eKlic sistema je izključno za namen poslati storitev v sili, vsakršna ostala uporaba za sledenje premikov voznikov oziroma zloraba podatkov o lokaciji je nezakonita. Zaradi zasebnosti so tako predlagana pravila, ki upoštevajo načelo zmanjšanja količine podatkov, posredovani samo osnovni podatki, kot je razred vozila, vrsto goriva, ki se uporablja v času nesreče in točno lokacijo danim dežurnim službam. Zbranih podatkov ne bo dovoljeno posredovati tretjim osebam brez izrecnega soglasja dotične osebe.

 

Hitrejši odzivni čas nujnih storitev bo vsako leto prihranil stotine življenj.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button