Svetovni dan čebel

Svetovni dan čebel je obeležen na dan 20. maj.

Svetovni dan čebel je novost leta 2018 in sicer dan 20. maj je obeležen kot dan čigar pozornost je namenjena čebelam in čebelarstvu. Zasluga za ta dosežek pripada čebelarski zvezi Slovenije ob podpori Republike Slovenije, ki je Organizaciji združenih narodov podala predlog, da 20. maj postane Svetovni dan čebel. Javna izjava o tem pomembnem vprašanju je bila v New Yorku letos tudi soglasno sprejeta.

 

 

Čebele in čebelje družine.

Čebele so nerangirana skupina organizmov kot sistemska enota žuželk s svojim imenom. Uvrščamo jih med kožokrilce. Na svetu poznamo približno 20.000 vrst čebel, ki so razdeljene v od sedem do devet čebeljih družin. Vsak dan pridno nabirajo hrano oziroma nektar in cvetni prah za ljudi ter za prehranjevanje njihovih ličink. V ekosistemu imajo posebno vlogo opraševalcev in s tega vidika so izredno pomembne za človeka. Med njimi je najbolj znana čebelja družina pravih čebel Apidae, kamor uvrščamo tudi čmrlje in medonosne čebele, od katerih je v Sloveniji prisotna domača čebela oziroma njena avtohtona podvrsta kranjska čebela.

 

Čebelarstvo v Sloveniji je ponosna tradicija.

V Sloveniji ima čebelarstvo poseben status kmetijske dejavnosti, saj je zaščita čebel izredno pomembna za zdravo okolje in hrano ljudi. V kolikor ne bi obstajale bi s tem posledično izgubili celo vrsto dragocenih živil. Torej so izjemno pomembne tudi za naše preživetje. Od opraševanja je odvisna kar ena tretjina vse predelane hrane na svetu in čebele imajo pri tem veliko vlogo. Skrb za čisto in zdravo okolje ter obstoju živil bogatih s hranili. Tudi drugi opraševalci niso zanemarljivega pomena pri tem častnem delu. V Sloveniji ima čebelarstvo bogato dolgotrajno tradicijo in velik pomen. Čebelji pridelki kot so med, cvetni prah, propolis imajo velik gospodarski pomen. Zatorej je po novem 20. maj dan namenjen zavedanju tega izjemnega pomena čebel za preživetje človeka. Zaradi nenehnih novih tehnologij, razširjenih bolezni in škodljivcev ter negativnih učinkov globalizacije so razmere za življenje in razvoj čebel slabše kot v preteklosti, da ne govorimo, da so dandanes skoraj že ogrožena vrsta. Zatorej je za njih potrebna aktivna nenehna skrb.

 

Ali ste vedeli?

Nekoč zapisane besede naravoslovnega znanstvenika Alberta Einsteina, ki je svoj čas napovedal, da bo človeštvu v primeru izginotja čebel s površine našega planeta Zemlje ostalo samo še štiri leta obstoja. Kot zanimivost in neprecenljiv podatek je tudi, da mora za na primer kilogram medu čebela obiskati kar štiri milijone cvetov in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta. Ob tem dejstvu bi se človeštvo vsekakor moralo zavedati kako marljive so naše čebele pri nabiranju in ohranjanju hrane zase in za nas. Lahko se izrazimo tudi tako, da čebelje družine predstavljajo dragoceno nezamenljivo delovno silo iz globalnega vidika.

 

Čebele so dragocen zaklad našega planeta Zemlje.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button