Traktorji, nepogrešljiva pomoč

[Slideshow "418" not found]

Traktorji, velika moč, nizka hitrost.

Če bi morali izbrati eno vozilo iz celega sveta, kaj bi izbrali? Mnogi od nas bi se verjetno odločili za športen avto, nekateri motor. Bi šlo v kakšnem primeru za traktor? Gledano v smislu absolutne moči, morda.
Beseda traktor izhaja iz latinske besede ˝trahere˝, kar pomeni ˝vleči˝. V bistvu je traktor delovni stroj narejen za vleko stvari in so običajno zelo počasni, a zanesljivi. Sicer imajo sodobni traktorji močne in velike motorje, vendar je ta moč namenjena za uporabo v povsem drugačen način. Za vlečenje velikih in težkih bremen. Lahko tudi predstavljajo vir energije za izvajanje določene mehanizacije. Danes so praktično nepogrešljiva pomoč v kmetijstvu in gozdarstvu ter gradbeništu.

 

Zakaj traktorji?

Prvotno so bili oblikovani za zamenjavo delovnih živali, volov in konjev, ki so jih ljudje uporabljali za vlečenje vozov že od antičnih časov. Zgodnji traktorji so bili na parni pogon. Današnje na splošno poganjajo bencin ali dizelski motorji. Prvi serijsko izdelani traktor je predstavil Henry Ford, Fordson, leta 1917.  Kasneje je bila v izdelavo vključena vesoljska tehnologija v obliki GPS naprav in računalnikov nameščenih kot neobvezne funkcije na traktorjih. Te tehnologije se uporabljajo v sodobnem preciznem kmetijstvu. Omogočile so avtomatizacijo dela. Glede na izvajane naloge se traktorji delijo na več vrst, na primer nakladači, kmetijski, inženiring, vrtni, …

 

Velika moč, velika nevarnost!

Kmetijstvo je ena izmed najbolj nevarnih panog, v večina primerov prav zaradi traktorjev. Veliko je tako smrtnih kot drugih poškodb zaradi mogočnih vlačilcev. V več kot 50% je izid nesreče prepisati temu, da se traktor prevrne. Moderni traktorji imajo vgrajenje zaščitne sisteme, zaščitni okvir, ki prepreči operaterju, da ga ne zdrobi.

 

Ali ste vedeli?

NASA in druge vesoljne agencije uporabljajo zelo velike traktorje kot nosilna vozila, za rakete in vesoljske avtobuse iz svojih hangarjev do lansirnika.

 

Mogočni traktorji danes.

Sodobni mogočni traktor Fendt 1050 Vario, proizvajalca Fendt, model 1050 Vario, serije 1000 Vario (slika galerija spodaj).

 

Vas zanimajo tehnični podatki traktorjev s priporočeno ceno proizvajalca?

Za informacije in uporabne podatke o traktorjih obiščite spletno stran www.tractor-db.com.

 

Visoka moč, nizka hitrost, velika nevarnost.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button