Umetna inteligenca in človeška vloga

Umetna inteligenca lokalno in globalno.

Umetna inteligenca je danes pogosta besedna zveza, ki jo preberemo ali slišimo lokalno in predvsem preko svetovnih medijev. Da razumemo kaj pomeni umetna inteligenca je potrebno najprej razumeti kaj pravzaprav pomeni beseda inteligenca. Inteligenca je vsekakor neka sposobnost, ki jo človek poseduje, zna in zmore uporabiti za nek namen oziroma končni rezultat. Tovrstna sposobnost združije skupek znanj, modrosti, zmožnosti in intuicijo. Ko pa to prezrcalimo iz človeka na tehnološko napravo dobimo tovrstno sposobnost v podobni obliki in temu pravimo umetna inteligenca. Cilj je kopiranje človeka in človeškega razmišljanja v tehnologijo.

 

Umetna inteligenca stičišče tehnologije, informacij in podatkov.

Umetna inteligenca je področje informatike, ki se ukvarja z informacijami in podatki, ki se zbirajo in obdelujejo s pomočjo tehnologije. Se pravi računalnikov. Napravam določimo osnovne funkcije s pomočjo katerih ta nadalje deluje ob vnosu določenih ukazov. Četudi ljudje danes na to gledajo in se odzivajo z neko bojaznijo pravzaprav pozabljamo, da je umetna inteligenca prisotna okoli nas že dolgo časa. Edina sprememba je, da se tudi to področje kot ostala nenehno razvija. Lahko bi reki, da s svetlobno hitrostjo. A vendar smo se se ljudje zgolj znašli v tej dobi, ki jo bo to oblikovalo in predstavljalo. Če pomislimo človeštvo že od nekdaj na izume in inovacije sprva gleda bolj od daleč in celo z odporom, kasneje pa se dosti teh izkaže za prav posebne in koristne. Tovrstni tehnološki napredki bodo tudi v prihodnje prevzeli dela in naloge, predvsem tista, ki jih človek težko, če sploh lahko opravlja.

 

Umetna inteligenca za dobrobit v medicinski stroki.

Umetna inteligenca se je do danes že izkazala s sodelovanjem na področju medicine. In prav tu se morda odkriva zanimiv pozitiven potencial v prihodnosti. Konec koncev ne samo v medicinski stroki ampak je veliko takih področij kamor človek ne more posegati, lahko pa namesto njega naprava, ki poseduje podobne lastnosti kot človek sam. Že res, da z nastajanjem inovativne umetne inteligence na nek način ustvarjamo super človeka, a vendar moramo pretehtati, ker zelo je verjetno, da bomo s tem pridobili večje koristi kot pa slabosti za celotno človeštvo. Ob normalnem nadzoru in stalni kontroli ima nad celotno situacijo še vedno čez roko človeški faktor. Človek ima še vedno glavno vlogo. Sicer pa smo prve zametke umetne inteligence ustvarili že s prvim računalnikom, kateremu smo kasneje dodali še povezavo v svet interneta, ki je bogat vir informacij in podatkov. Preprost primer prisotnosti umetne inteligence danes je pametni prenosni mobilni aparat.

 

Umetna inteligenca in človek z roko v roki.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button