Vitamin D iz sončnih žarkov

Vitamin D, poimenovan tudi sončni vitamin.

Vitamin D je zadolžen za absorbcijo kalcija in fosforja iz prebavnega sistema in je ključnega pomena pri rasti in popravi naših kosti. Pridobimo ga lahko iz dveh naravnih virov, iz sonca ter hrane. Zaradi nezadostne izpostavljenosti sončnim žarkom ali neustrezne prehrane pride do pomanjkanja le tega v telesu. To vodi v ogroženo zdravje in otežen razvoj kosti. Ne pozabimo, da lahko govorimo tudi o presežku tega vitamina v telesu, kar nam lahko prav tako povzroči razne nevšečnosti povezane z zdravjem.

 

Vitamin D, ne premalo in ne preveč.

Pri pridobivanju vitamina D z izpostavljanjem sončnim žarkom je potrebno optimalno prilagoditi čas, ne premalo in ne preveč. Vitamin D ima pomembno nalogo v telesu saj skrbi za številne funkcije v našem telesu ne samo, da je pomemben za zdravje kosti, nekateri menijo, da igra pomembno vlogo tudi pri delovanju mišič, našega imunskega sistema, možganov, za zdravje srca in ožilja, za reproduktivno zdravje in naše počutje.

 

Do vitamina D iz sonca.

Najlažji, najcenejši in najpametnejši vir za vitamin D je sonce. Čas izpostavljenosti je potrebno prilagoditi glede na tip kože, temnejša kot je dlje časa je potrebno, da se proizvede enaka količina. Pri tem je potrebno upoštevati najboljši čas v dnevu v kombinaciji z dnevom v letu kdaj je tako izpostavljanje UVB žarkom najbolj primerno, optimalno in zdravo.  Sonce je takrat približno pod kotom 50 stopinj od obzorja.

 

Do vitamina D iz hrane.

Kadar ni mogoče absorbirati vitamin D iz sonca se dopolni zalogo v telesu s pomočjo hrane. Živila, ki vsebujejo vitamin D so jetrno olje, mastne ribe, ostrige, goveje meso, jetra in jajčni rumenjak. Predvsem v zimskem času naj bo prehrana primerna saj je sonca v mrzlih dneh premalo, da bi dobili zadostno količino vitamina D.

 

Kdaj so naše potrebe po vitaminu D večje?

Še posebej pomemben je pri določenih skupinah ljudi. Povečane količine so zahtevane s strani telesa pri nosečnicah, doječih materah, starejših osebah in pri otrocih. Razlog za to je povsem logičen. V teh primerih so potrebne večje količine kalcija za rast, razvoj in za popravo oziroma obnovo kosti.

 

Ljubezni do zdravja ni nikoli preveč.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button