Voda za življenje

Voda ni le naravna dobrina, je pomembna vrednota.

Voda. Naravna dobrina, katero najdemo skoraj povsod na Zemlji in je izredno potrebna za vse oblike življenja. Približno 70 odstotkov Zemljine površine je prekrito z vodo. V naravi nenehno kroži in je edina snov, ki se pri običajnih temperaturah pojavlja v vseh treh stanjih, tekočem, trdem in plinastem.

 

 

 

Pomen vode za človeško telo je izreden.

Voda je medij za prenos življenjskih informacij po celem telesu, hranil in kisika do celic ter odstranjevanje odpadnih snovi, ki nastajajo pri presnovi. Je sestavni del človeškega telesa. Približno dve tretjini človeškega telesa je sestavljenega iz vode. Vpliva na našo produktivnost, koncentracijo in obrambne sposobnosti telesa pred strupenimi snovmi.

 

Popijete dovolj vode?

Priporočne dnevne količine so sicer odvisne od fizične aktivnosti, telesne teže, klimatskih razmer, starosti in zdravstvenega stanja, vendar povprečno mora odrasel človek za normalno delovanje organizma popiti od 2 do 3 litre vode dnevno. Ob povečani fizični aktivnosti ali visokih temperaturah okolja mora biti količina še večja, da se izognemo dehidraciji. Pomanjkanje vode namreč lahko pripelje do zastrupitve, ob izgubi le te za več kot 15 odstotkov telesne teže pa je lahko že ogroženo življenje. Primanjkljaj se občuti kot močna žeja, hujšanje, slabost, bledica, suha usta in razdražljivost. Človek brez vode ne more preživeti dlje kot 3 do 5 dni. Za razliko, brez hrane lahko preživimo tudi do 3 mesece. Voda je življenjskega pomena, da ohranimo ravnovesje tekočin v telesu.

Pitje vode je najbolje razporediti tekom celega dneva. S tem vzdržujemo psihično sproščenost in fizično trdnost, zbranost in energičnost, ter odpornost proti boleznim. Naš videz je svež, koža lepša, lažje ohranimo nadzor nad telesno težo in urejeno prebavo.

 

Voda je vir zdravja in dobrega počutja.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button