Zaščitite svoj računalnik pred grožnjami

Računalnik. Zaščita je pametna odločitev.

Eno od največjih groženj računalnikom predstavljajo napadi virusov, črvov, trojancev in druge zlonamerne kode, ki vam lahko povzročijo znatno škodo. S pametnim ravnanjem se lahko dobro zaščitite in preprečite posledice.

 

 

 

 

Zimski meseci, čas okužb tudi za računalnik?

Simptomi za okužbo računalnika so ponavadi počasno delovanje računalnika, pojavljanje reklamnih oken in še bi lahko naštevali. Če sumite na kaj takega ukrepajte takoj, ker se stanje lahko samo še poslabša. V nekaterih primerih lahko pride tudi do izgube ali kraje podatkov, samodejnega širjenje okužbe iz vašega računalnika preko elektronske pošte, facebook-a, USB ključev, CD-jev,… Ne čakajte, da se stanje poslabša, ampak takoj začnite z odstranitvijo nezaželenih programov s pomočjo uporabe protivirusnih in protismetnih programov.

Za domačo uporabo priporočamo protivirusni oz. protismetni program:

 

Izdelava varnostnih kopij podatkov!

Ste se vprašali kaj vse lahko izgubite zaradi okvare ali okužbe vašega računalnika doma ali v podjetju? Ne čakajte na ta dan, ampak poskrbite za varnostne kopije še danes. Osebni dokumenti, fotografije in ostali podatki naj bodo na varnem. Možnosti za varnost podatkov je veliko, od ročnega do popolnoma avtomatiziranega dnevnega ali tedenskega varnostnega shranjevanja kopij na razne nosilce od notranjih, zunanjih, mrežnih trdih diskov, DVD in CD medijev ter ostalega. Najprimernejšo metodo varnostnega kopiranja se lahko izbere glede na zahteve, ki jih imate. Pogosto zadostuje že program za varnostno kopiranje, ki je del vašega operacijskega sistema.

Za domačo uporabo varnostnega kopiranja priporočamo:

 

Sum na okužbo. Kaj storiti?

Kljub pazljivosti in rednemu posodabljanju protivirusnih programov se vam lahko zgodi, da se vaš računalnik okuži z virusom, črvom ali trojanskim konjem. Če se vam to zgodi, za začetek ohranite mirno kri. Računalnik očistite z običajnim postopkom, ne da bi ponovno nameščali vse programe. Najbolje je, da vaš računalnik ni priklopljen na internet, dokler ni povsem očiščen (morda vam tudi ta že ne deluje več). Zaženite protivirusni program. V kolikor ga slučajno še nimate ga namestite. Če protivirusni program najde težavo vam bo ponudil možnost, da jo odstrani sam ali pa jo odstranite vi.  Priporočljivo je avtomatsko odstranjevanje. Ko vam protivirusni program sporoči, da je računalnik očiščen ga ugasnite in ponovno vklopite ter še enkrat zaženite pregled. Če vam še vedno javi napako oziroma problema ne morete rešiti sami, se obrnite po pomoč strokovnjaka.

 

Priporočljivi programi za kontrolo dostopa, varovanje računalnika in elektronske pošte.

 

Cena preventivnih ukrepov je manjša kot morebitna nastala škoda.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button