Zvezdni utrinki ali padajoče zvezde

[Slideshow "421" not found]

Perzeidi, navidezni izvor meteorskega dežja iz ozvezdja Perzej.

Vsako leto med 9. in 14. avgustom se ponovi lahko skoraj da rečemo, pravo streljanje zvezd z neba. Vrhunec tega najmogočnejšega dogodka zvezdnih utrinkov se zgodi v noči med 12. in 13.avgustom. Če živite v severni polobli imate še toliko večjo srečo, da ste priča temu dogodku.

 

 

 

Kaj so zvezdni utrinki ali padajoče zvezde?

Nekateri meteoroidi prečkajo tirnico Zemlje in zaidejo v Zemeljsko ozračje. Vidno polje meteroidov v ozračju imenujemo meteor ali nam bolj poznani izraz zvezdni utrinek. Veliko meteorjev pripada meteorskim rojem oziroma meteorski dež, ki se periodično ponavljajo ob določenem času. Zvezdni utrinki ali padajoče zvezde so nebesna telesa in ne zvezde same, saj jih ne vidimo zaradi njihove lastne svetlobe, temveč ker odbijajo svetlobo drugih virov. Od pravih zvezd jih lahko ločimo, ker na nebu ne migetajo, kot to navidezno počnejo prave zvezde zaradi zemeljskega ozračja.

 

Zvezdni utrinki in kozmična mitologija.

Zvezdni utrinki imajo posebno mesto v kozmičnih mitologijah v večini starih civilizacij in so že od nekoč nosilci duhovnega pomena, rekoč da imajo posebno moč. Stari Grki so na primer verjeli, da videnje zvezdnega utrinka pomeni eno leto sreče in uresničitev želja. Mnoge kulture so častile meteorske kamnine kot močan magični talisman, ki je poslan z neba bogov na Zemljo. Šamani so jih nosili kot zaščitne amulete, posredovali iz generacije v generacijo, kot simbol njihove moči. Praktično vsepovsod so bili meteoriti sveti predmeti.

 

Padanje zvezd ima nešteto metafizičnih in duhovnih pomenov.

Padanje zvezd ima tradicionalno nešteto metafizičnih in duhovnih pomenov. Zlasti so zvezde pogosto povezane z idejo človeške duše. V tevtonski mitologiji srednje Evrope so verjeli, da ima vsaka oseba svojo zastopnico zvezdo na nebu. Ko ta duša umre pade tudi zvezda z neba, ki ponazarja končno potovanje v posmrtno življenje.

 

Zamislite si željo, ujemite v mislih z vašim očesom eno ˝padajočo zvezdo˝ in je nikoli ne izpustite.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button