Emocionalni koktajl

Emocionalni koktajl, seveda si ga zmoremo postreči.

Emocionalni koktajl, z njim se dotikamo naše duševne plati narave. Duševno stanje posameznika je izredno pomembno za zdravje in splošno dobro počutje. V današnjih časih, ko je tempo življenja izredno hiter z nešteto obveznosti, ki nam polnijo naš vsakdan mnogokrat postavljamo sebe na stranski tir. Ne samo sebe, dostikrat v senco življenja postavljamo tudi svoje bližnje. Včasih se morda takega podzavestnega ravnanja zavemo prepozno oziroma ob pravočasnem ukrepanju lahko da bi občutili morebitne nelagodne posledice v manjšem obsegu. Vendar vedno velja bolje pozno kot nikoli. Dovolj je že, da se tega zavedamo in se za trenutek ustavimo ter sebi in svojim dragim postrežemo emocionalni koktajl.

 

Kako si predstavljamo emocionalni koktajl?

Pod emocionalni koktajl lahko besedno zvezo razume vsak posameznik sicer po svoje vendar skupna točka je predvsem izražanje pristnih čustev, naklonjenosti in skrbnosti do sebe in neposredne okolice. Veliko se govori o tem, da si mora človek vzeti čas zase, a morda premalo govorimo o tem, da smo socialna bitja in potrebujemo tudi drug drugega za življenje v harmoniji. Seveda smo v prvi vrsti pomembni mi sami saj težko dajemo drugim, če nimamo vira iz katerega črpamo, ko smo v vlogi dajalca svoje energije. In družbo v kateri živimo tvorimo vsi ljudje skupaj, pod kar sodijo vse enote, družina, prijatelji, sodelavci, sosedje, znanci in neznanci. Ogledalo družbe v kateri živimo smo mi vsi skupaj. Torej začnimo pri sebi in nadaljujemo pot k soljudem, ki nas obkrožajo. Podarimo nasmeh, prijazno besedo saj te na videz drobne reči konec koncev nič ne stanejo, nekomu pa morda pomenijo veliko v nekem trenutku.

 

Kakšen je naš vrednostni sistem?

Piramida vrednot družbe je sestavljena iz skupka vrednot vsakega posameznika, ki si pri vsakemu posebej sledijo po določenem vrstnem redu in končni rezultat se odraža v naši skupnosti. Tako da, če želimo pozitivne spremembe navzven, v okolju, kjer živimo začnimo pri temelju, to je pri sebi. Vsak izmed nas ima to sposobnost, da neposredno vpliva na razvoj človeštva, četudi nam je to včasih prikrito na prvi pogled. Delanje na sebi je najboljši vzor, ki ga lahko damo svojim naslednjim mlajšim generacijam. Bodimo proaktivni bodimo sprememba, ki si jo želimo videti in občutiti v okolju. Naša lastna angažiranost lahko zavrti kolo, ki se poganja v pozitivno smer. Za ostalo bo poskrbel čas sam.

 

Kaj je pravzaprav sreča?

Sreča je nekak pojem, ki si ga vsi predstavljamo kot nek trenutek, ko v sebi občutimo mir. Za ta mir v nas samih smo odgovorni v precejšnji meri sami. Če upoštevamo ob tem, da drugim soljudem ne počnemo nekaj kar sami ne želimo doživeti je recept sila preprost. Do tega nas loči le odločitev kako bomo ravnali v določenih situacijah. Verjetno je lažje reči kot narediti saj smo od malega naučeni določenih vzorcev mišljenja in vedenja, tako dobrih kot slabih. Naučili smo se jih od svojih prednikov, posredne in neposredne okolice, v šoli, na delovnem mestu. Vendar proces učenja poteka celo življenje in prav to dostikrat pozabljamo. Vedno imamo možnost, da se v vsaki situaciji znova in znova odločamo. Enostavno in logično, če le nam preveč ne nagaja naš ego. Četudi nekaj naredimo napačno, se verjetno trudimo po svojih najboljših močeh. In čar življenja je ta, da nam ponuja popravni izpit vsak naslednji trenutek.

 

Kritika ali pohvala?

Kritika ali pohvala sta reakciji na neko določeno akcijo, odziv na neko dejanje ali ravnanje. Vsi vemo, da smo si ljudje po osebnosti različni in tako tudi različno dojemamo določene zadeve. Prav tako je s kritiko ali pohvalo. Na nekoga lahko vpliva pozitivno na nekoga pa negativno, četudi se nahajata v navidezno enakih situacijah. To je vse povezano verjetno z našim lastnim znanjem, našimi vzorci mišljenja in ravnanja. Prav nihče od nas nima enake zgodovine, enake prehojene poti, enakega znanja, a vseeno pripadamo enaki družbi. V kolikor opazujemo poleg sebe tudi svojo okolico lahko kaj hitro ugotovimo ali ravnamo v skladu z našim pričakovanji ali ne. Odzivi soljudi, okolice in naše telo nam vedno pokažejo iskani odgovor. Od nas je odvisno kako na te odzive reagiramo. Dokler naše odločitve v večji meri vplivajo v dobro nas samih in vpletenih posameznikov nas nima kaj skrbeti. In tako pridemo do lastnega notranjega miru, zaradi katerega je posledično umirjen tudi naš spanec, ki je izredno pomemben za normalno delovanje. Kritika je podprta dokler konstruktivno vpliva na posameznika ali družbo kot celoto. Sicer pa vsi raje vidimo pohvalo, ki je že sama po sebi pozitivna.

 

Odsev v ogledalu družbe tvorimo vsi ljudje skupaj.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button