Ključnik v socialnih omrežjih (hashtag)

MPGROUP.si - agencija za marketing in oglaševanje

Ključnik in njegova uporaba v socialnih omrežjih.

Ključnik ali večini bolj znan angleški izraz "hashtag" je številski znak (#), ki mu v slovenskem jeziku pravimo tudi lojtra. Je simbol, ki se uporablja v različne namene in na različne načine. Zadnje čase je najbolj odmeven način, ki se uporablja v določenih popularnih socialnih omrežjih kot so Facebook, Instagram, Twitter, Google Plus, Flickr in Tumber.

 

 

Ključnik kategorizira spletno vsebino, podatke in informacije.

Ključnik oziroma "hashtag" se v določenih socialnih omrežjih uporablja z namenom lažje razvrstitve določenih spletnih podatkov in informacij po določeni podobni vsebini ali temi. Je tip meta podatkovne oznake, na katero se lahko uporabniki dinamično odzivajo. Ker so tako označene spletne vsebine vsesplošno javne s tem drugi uporabniki lažje najdejo neko želeno informacijo, saj je ta s tem načinom točno določeno označena oziroma razvrščena v določeno vsebino ali tematiko ter javna. V bistvu so to kratko zapisane povezave (linki), ki vodijo do podobne vsebine ali tematike na spletu. Z uporabo tega simbola se na internetu oziroma predvsem določenih socialnih omrežjih kategorizira spletna vsebina, podatki in informacije. Tako je uporabnikom omogočeno lažje iskanje vsebine in zadnje posodobitve le te. Zapis s tem simbolom se lahko uporablja tudi za uporabnike, da sledijo povezavi na primer #follow (prijava) ali #list (organizacija v javno listo kontaktov) ostalih uporabnikov podobnih interesov.

 

Kako naredimo zapis s ključnikom?

Znaku ključnik takoj sledi črkovni ali številčni zapis brez presledka. V kolikor uporabljamo več besed prav tako ne zapisujemo presledek ampak vse zapišemo skupaj. Lahko pa uporabimo veliko začetnico za vsako besedo posebej za boljšo preglednost zapisa.

#follow

#followme ali #FollowMe

 

Ali ste vedeli?

 

Znak ključnik je zelo podoben kitajskemu znaku 井 (džǐng) s pomenom vodnjak.

 

V nekaterih delih sveta se številski znak uporablja za znak № z enakim pomenom, kot znak za število.

 

Znak ključnik so začeli uporabljati že v 14. stoletju za označevanje teže v funtih.

 

Preprost ključ do javne spletne vsebine.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button