Koledar 2015, prazniki, lunine mene

Prazniki v Republiki Sloveniji v letu 2015.

Prazniki v Republiki Sloveniji so dela prosti dnevi, razen praznikov dan Primoža Trubarja, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini in dan Rudolfa Maistra, ki niso dela prosti dnevi.

 

 

 

 

 

Dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji.

 

Lunine mene.

Sonce, Luna in Zemlja so približno v isti liniji in je Luna med Soncem in Zemljo. Osvetljuje Sonce, tisto stran, ki je obrnjena od Zemlje, zato Lune ne vidimo. Temu pojavu pravimo mlaj.

Luna izstopi iz linije in je z desnega roba vedno bolj osvetljena. Vidimo jo kot tanek, proti levi strani odprt krajec. Takrat Luna raste.

Ko Luna naredi četrtino svojega obhoda po približno 7 dneh in pol, osvetli Sonce njeno desno, z naše strani vidno polovico, in na nebu se prikaže rastoči mesec.

Luna v drugi četrtini, nadaljuje svoj obhod, pri čemer je osvetljena površina vedno večja. To je prvi krajec.

Na polovici svojega obhoda, po približno 14 dneh so Sonce, Zemlja in Luna spet približno v isti liniji, le da je tokrat Zemlja med Soncem in Luno. Sonce osvetljuje celo stran Lune, obrnjeno proti nam. Na nebu zažari polna luna ali ščip.

Luna je spet izven linije in Sonce zmeraj manj osvetljuje k nam obrnjeno oziroma nam vidno stran Lune. Svetloba upada z desnega roba. Na nebu je upadajoča luna.

Ko je Luna približno po 22 dneh in pol naredila tri četrtine svojega obhoda, je osvetljena samo še njena leva polovica. Na nebu imamo zadnji krajec.

Ko Luna končuje zadnjo četrtino svojega obhoda, še naprej upada. Po nekoliko več kot 29 dneh na desno stran odprti polmesec izgine. Spet je mlaj in vse se prične od začetka.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button