Pametna ura (smartwatch), več kot ura

Pametna ura, inovativna tehnologija v malem.

Pametna ura (smartwatch) ni zgolj običajna ura, ampak je računalniška ura z dodatnimi funkcijami in zmožnostmi, podobnim tistim na pametnem mobilnem telefonu, poleg merjenje časa seveda. Tako rekoč so sodobne pametne ure majhni nosljivi računalniki, ki jih nosimo na zapestju. Na trgu obstajajo različni tipi pametnih ur, od takih na katerih se izvajajo mobilne aplikacije do takih, ki imajo naložen tudi mobilni operacijski sistem. Slednje imajo običajno več uporabnih funkcij. Nekateri modeli so opremljeni tudi s popolno zmogljivostjo mobilnega telefona, kar pomeni, da lahko kličete in sprejemate klice ali pošiljate in sprejemate sporočila.

 

Funkcionalnost v majhnem paketu.

Pametne ure, nosljive računalniške napravice vključujejo raznolike uporabne funkcije, kot so kamera, termometer, kompas, štoparica, kalkulator, funkcije prenosnih predvajalnikov, mobilni telefon, zaslon na dotik, GPS navigacija, zemljevidi, vremenska napoved, grafični zaslon, ura, SD kartice oziroma naprave za množično shranjevanje podatkov, povezovanje z internetom, upravljanje z elektronsko pošto. Na različne načine lahko računalniško komunicirajo v povezavi z drugimi združljivimi računalniškimi napravami. Podpirajo brezžično tehnologijo Bluetooth, Wi-Fi in GPS. Nekateri modeli poimenovani športne oziroma fitnes pametne ure vključujejo funkcije spremljanja dejavnosti, kot na primer prikazovalnik hitrosti, za sledenje poti, GPS koordinate lokacije in smeri, pripomoček za potapljanje, monitor srčnega utripa in podobno.

 

Revolucija v razvoju pametnih ur v letu 2014.

Do revolucije v razvoju pametnih ur je prišlo nekje v prejšnjem letu 2014. Glavni nosilci lanskoletnega izredno naprednega razvoja so bili v prvi vrsti Google (Android Wear), LG (LG G Watch) in Samsung (Samsung Gear), sledili so še Motorola (Moto 360), Swatch (SmartSwatch) in Microsoft (Microsoft Band). Prihajajo pa še nove napovedane generacije pametnih ur Sony-ja (SmartWatch) in Apple-a (Apple Watch). Poleg proizvajalcev velikih imen sodelujejo in tekmujejo v razvoju tudi drugi, kot na primer Pebble (Pebble Watch), Alcatel (Alcatel OneTouch), Asus (Asus ZenWatch), … Nove nastajajoče tehnologije in energetsko učinkovitejši procesorji ter zasloni zagotavljajo možnost za bodoči razvoj bolj naprednih in obstojnejših pametnih ur od tistih, ki so trenutno na voljo. Tako naj bi po napovedih nove modele lansirali na trg že v letošnjem letu.

 

Kaj morate vedeti pred nakupom pametne ure?

 

Pebble pametne ure s tehnologijo Pebble.

S Pebble tehnologijo so izdelane pametne ure Pebble Watch, ki so jih sprostili na trg v letu 2013. Pri hitro razvijajočemu Pebble-u uporabljajo lastniške operacijske sisteme, ampak njihove naprave so združljive z Android in iOS napravami preko povezave Bluetooth. Na zadnji dan leta 2014 so prodali svojo 1000000. pametno uro. Oblikovalci si prizadevajo ustvariti minimalističen moderen izdelek, ki se neopazno zlije z vsakdanjim življenjem.

 

Današnja tehnologija je bila včasih fikcija. Kaj sledi?Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button