Pravi kostanj raste več sto let

Pravi kostanj v bodičastem oklepu skriva sladkoben okus.

Pravi domači kostanj uspeva na območju Evrope pa tja do vzhodne Azije in severne Afrike. Je trpežno in dolgo rastoče drevo. V višino drevo raste do 35 m v obdobju do 700 let na katerem zrastejo plodovi, ki jih imenujemo kostanji ali maroni. Ti se skrivajo v bodičastemu ovoju. Ko drevo obrodi prve plodove je staro že vsaj 25 let. Plodovi se uporabljajo v prehrani ljudi, živali že od nekdaj in so bogati s škrobom. Poleg pravega domačega kostanja pa je poznana tudi vrsta divjega kostanja.

 

Pravi kostanj ima več koristnih sestavin.

V alternativni medicini se uporablja do 38 substanc iz plodov pravega kostanja, vendar zaenkrat še ni oprijemljivih dokazov za dejanske pozitivne koristi. V primerjavi z ostalimi oreščki vsebuje manj proteinov in manj maščob. Plod pravega kostanja predstavlja 40% vode. Vsebuje pa široko paleto vitaminov in mineralov.

 

Plodovi pravega kostanja v prehrani.

Plodovi pravega kostanja so oviti s trdo kožo, katero lažje odluščimo, če jih prej prekuhamo, spečemo ali prepražimo. Tekstura notranjosti je podobna teksturi sladkega krompirja. Uporaba plodov je možna na več načinov. Lahko jih zaužijemo po predhodni pripravi kot samostojna jed, posušimo in zmeljemo ter pripravimo moko za peko kruha, potice in druge sladice, naredimo kosmiče, kot različica polente ali pire krompirja, žgance, kot kavni nadomestek. Vsebujejo bogato vrednost tanina. Ker vsebuje zelo kalorično vrednost je priporočljiv tudi da ga uživajo otroci. Je nasiten, redilen in krepi. Zaradi sladkobnega okusa ga tudi zelo radi jedo. Je močna hrana, zato je primerna pri reševanju telesne utrujenosti in umskemu delu. Ker pri nekaterih povzroča reakcijo napenjanja je priporočljivo, da ga v takih primerih kuhamo s kumino. Uporabljajo ga tudi za pripravo čaja, ki velja za nadomestek ruskega. Nekateri iz njega izdelujejo kostanjev med, ki je kljub svojevrstnega grenkobnega okusa odličen dodatek v čajih in drugih toplih napitkih. Na Korziki iz pravega kostanja varijo pivo.

 

Iz mitologije.

Grki so posvetili drevo pravega kostanja Zeusu. Grški vojaki so dobivali na zalogo kostanje preden so odšli na bojišča in pravijo, da so bitke preživeli tudi po zaslugi le tega, saj jim je predstavljal vir za prehrano med bojevanjem. V stari Kitajski so ga zasadili v oltar Tal, ki predstavlja Zemljo, njegov sadež pa so jedli pozimi.

 

Uporabni listi pravega kostanja.

Listi pravega kostanja se uporabljajo v splošni in alternativni medicini pri respiratornih obolenjih, pri lajšanju simptomov diareje, pri blaženju revmatizma ter za sproščanje mišic. Zaradi vsebovanja inozita priporočajo pri prepričevanju kopičenja maščob v jetrih. Iz listov izdelujejo tudi šampone za lase, zanj pa je značilno, da učinkovito deluje proti izpadanju las.

 

V mitologiji zasledimo, da je pravi kostanj rešil marsikatero življenje.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button