Računalništvo v oblaku (Cloud Computing)

Kaj je računalništvo v oblaku?

Računalništvo v oblaku (ang. Cloud Computing) ponuja podjetjem in posameznikom alternativno rešitev za nakup oziroma najem raznih aplikacij, programske opreme kot storitev, platforme kot storitev in celo infrastrukture kot storitev, na oddaljeni lokaciji. Govorimo o virtualizaciji storitev preko informacijsko-komunikacijskega omrežja, internet.

 

 

Inovativna rešitev in optimizacija stroškov.

Inovativna rešitev ponuja možnost najema omenjenih storitev na strežnikih v tuji lasti za lastno uporabo, kar lahko znatno vpliva na zniževanje stroškov na primer poslovanja in predvsem ponuja prožnost v samem dostopu do računalniških storitev. Nižji stroški poslovanja nastanejo zaradi nepotrebnega nakupa in vzdrževanja potrebne primerno zmogljive strojne opreme, kot tudi ni potrebe po dodatni lastni programski opremi. Potreben je le uporabniški vmesnik, ki je lahko kar sam spletni brskalnik. Uporabnik najame storitve glede na dejanske trenutne potrebe. Ko kapacitet ne potrebuje več jih preprosto sprosti. Storitve v oblaku ponujajo možno rešitev predvsem za mala in novonastala podjetja iz finančnega vidika. Stroški so optimizirani. V zadnjih letih smo priča težjih razmer v gospodarstvu zatorej pozornost v tovrstno delovanje ni odveč.

Večji svetovni ponudniki storitev v oblaku so Google, Amazon in Microsoft.

Danes splošno poznane in pogosto uporabljene brezplačne storitve v oblaku so družabna omrežja na primer Facebook, spletna elektronska pošta na primer Gmail, spletne pisarne primer Google Docs, spletna mesta za deljenje videov primer Youtube, spletne dražbe primer eBay in še bi lahko naštevali.

Med priljubljene storitve v oblaku sodijo tudi razna varnostna in arhivska shrajevanja podatkov, uporaba raznih pisarniški in računovodskih orodij, spletne aplikacije za vodenje projektov in nadzor stroškov dela ter podobno.

 

Storitve v oblaku dosegljive 24/7. Kaj pa varnostno tveganje?

Storitve v oblaku so dosegljive od koder koli s povezavo v splet z zanesljivostjo delovanja 24/7 in temeljijo na najsodobnejših varnostnih in zasebnostnih rešitvah. Omenjen najsodobnejši tehnološki pristop omogoča razvoj novih, inovativnih informacijskih storitev ter učinkovito in stroškovno ugodno uporabo informacijskih virov. Pri vsem tem pa je potrebno vseeno upoštevati varnostno tveganje nadzora nad podatki, ki so shranjeni na strežnikih ponudnika dotične storitve, lahko izven naših meja in ne moremo zagotoviti absolutnega zavarovanja, nadzora ter dostopa do podatkov. Pred sprejemom odločitve za uporabo tovrstnih storitev v oblaku je potrebno analizirati vsa morebitna tveganja. Predvsem je v ospredju problematika varstvo osebnih podatkov.

Na splošno pa kljub vsemu razne napovedi nakazujejo na rast uporabnikov tovrstnih storitev. Ob prevladi le teh morda ne bo več potrebe po veliki količini drage informacijske tehnologije, predvsem v poslovnih prostorih podjetij.

 

Tradicija ali virtualizacija. Prihodnost je na tehtnici.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button