Sejem včasih in danes

MPGROUP.si - agencija za marketing in oglaševanje

Sejem, direkten komunkacijski kanal.

Sejem je časovno točno določena gospodarska prireditev, ki se načeloma v določenih časovnih intervalih ponavlja. Na tovrstnih dogodkih se razstavljajo ali prodajajo izdelki ali storitve. Odvisno od določenih posameznih razstavljavcev na določenem sejmu. Poleg tega lahko stranke ob udeležbi na sejmu primerjajo ponudbe različnih ponudnikov in si ustvarijo nekakšen pregled aktualnega tržišča. Razstavljalcem, ki so prisotni na sejmu se gre za vzpostavitev stika s svojimi potencialnimi strankami, za prepoznavnost podjetja in ponudbe.

 

Sejem je priložnost za izmenjavo raznovrstnih informacij.

Sejem je prostor, kjer izmenjava informacij poteka v obe strani. Podjetja s tem lahko pridobijo različna mnenja in stališča ter prakse svojih morebitnih strank, konkurence oziramo drugih podjetij, ki se hkrati predstavljajo na prizorišču. Sejmi niso noviteta današnjega časa saj so se tovrstnih dogodkov posluževali že davno v zgodovini nazaj. Bistvena razlika med danes in včasih je ta, da so včasih na sejmih potekale direktne prodaje danes pa bolj služijo za izmenjavo informacij. Poznamo več tipov sejmov, od specifično usmerjene do splošno usmerjene, od manj strokovne do pretežno strokovne vsebine.

 

Predstavitev sejma, ki uspe.

Uspešnost sejma je odvisna od mnogih dejavnikov, vremena, določenega termina izvedbe in ne navsezadnje je obisk odvisen tudi od prepoznavnosti samega sejma ter njegove lastne promocije. Pri snovanju ideje do izvedbe je potrebno pomisliti na mnogo reči, da je organizacija in izvedba v celoti uspešna. Ponavadi so za prezentacijo posameznega dela razstavnega prostora v sklopu sejma zadolženi posamični razstavljalci. In vsak, ki je kdajkoli sodeloval kot razstavljalec na sejmu ve, da je za to potrebno veliko ne samo finančnih sredstev temveč tudi veliko vloženega časa, dela in energije.

 

Zaključek sejma z zadovoljivimi rezultati.

Prezentacija podjetja na sejmu gledano iz marketinškega vidika zahteva prisotnost določenih znanj in veščin, da je rezultat ob zaključku prireditve pozitiven in zadovoljujoč. Obstaja veliko priporočil, napotkov iz raznovrstnih področij, kako se uspešno predstaviti na sejmu glede na preizkušene prakse in pridobljenega znanja. Predstavitev se v praksi dostikrat izkaže za težjo kot si v splošnem udeleženci predhodno predstavljajo. Še posebej, če se v vlogi razstavljalca znajdete prvič. Zatorej ni odveč, če vam pri tem pomaga strokovno usposobljeno osebje na tem področju, da se na koncu izkaže delo kot dobiček in ne izguba. Organizatorji sejma ponavadi poskrbijo za temeljne osnove, prostor, razstavne prostore, animacijo in gostinsko ponudbo. Kot pravi splošno znano pravilo, v primeru dobre organizacije je polovica dela opravljenega.

 

Sejmi so odlična priložnost za kreativne predstavitve.Komentarji so onemogočeni.

Call Now Button