Sodobna tehnologija in otroci

Sodobna tehnologija in otroci v zdravi harmoniji.

Sodobna tehnologija in otroci, kaj je prav in kaj je narobe. Zaradi konstantnega razvoja sodobne tehnologije in njene skoraj da že nujne vsakodnevne uporabe je na to vprašanje težko odgovoriti. Težko je določiti mejo uporabe sodobne tehnologije, kot so računalniki, pametne mobilne naprave, televizije in podobno. Prepovedati ali dovoliti. Pri tem moramo nekako upoštevati smernice najnovejših raziskav, zdravo pamet ter vse skupaj prilagoditi vsakemu posameznemu otroku, glede na njegovo razvojno stopnjo, stopnjo razvitega zavestnega razmišljanja in seveda njegovega zdravstvenega ter tudi duševnega stanja.

 

Sodobna tehnologija, danes ni dneva brez nje.

V vsakdanjem življenju si že odrasli ne moremo predstavljati dneva brez sodobne tehnologije. Vseskozi dan smo obkroženi z raznimi napravami in tehnologijami, ki nam pravzaprav olajšajo marsikatero opravilo bodisi na delovnem mestu ali v domačem okolju. In kako se s tem soočajo naše najmlajše generacije. Verjetno je njim vse skupaj bolj samoumevno, saj so se s tem začeli soočati že skoraj da od rojstva naprej. Drugačnega življenja, življenja brez sodobne tehnologije si verjetno sploh ne predstavljajo. Vendar trend kaže, da gre vse bolj k temu, da bomo sčasoma vsi postali skoraj da povsem odvisni od nje. Je to slabo ali dobro bo pokazal čas. Na nas je, da prilagodimo svoja jadra v skladu z nepredvidljivim digitalnem obdobju.

 

Plusi in minusi digitalne dobe.

Kot vsaka zadeva ima tudi ta dve plati. Tako negativno kot pozitivno. Vendar, če smo praviloma osveščeni so lahko posledice negativnih vplivov veliko manjše. Mlajše generacije in tudi odrasle je potrebno pravilno usmeriti in pripraviti za tovrsten način življenja saj je to, da bo naša prihodnost brez uporabe sodobne tehnologije utopično razmišljanje. Vendarle scenarij ni tako črn kot morda izgleda na prvi pogled. Sodobna tehnologija nam v veliki meri bolj koristi kot škodi. Če pogledamo bolj v širšem spektru in z zdravim razumom kaj hitro lahko ugotovimo, da nam le ta pomaga širiti znanje, globino umskega pogleda in da ne pozabimo reši marsikatero življenje.

 

Manj je več.

Ob vsem tem razmišljanju se verjetno vsi nagibamo k pravilu manj je več. Res da je vez med človekom in tehnologijo vsakodnevno neločljiva moramo zavestno ukrepati, da sami ne postanemo pretirano digitalni. Ne smemo pozabiti na naravo, gibanje, zdravo prehrano in podobne reči, ki krepijo naše telo in um.

 

Vplivi sodobne tehnologije na kvaliteto življenja.

Ob pravilni uporabi sodobne tehnologije in upoštevanju napotkov strokovnjakov s tega področja bodo negativni vplivi manjši oziroma se jim lahko izognemo. Osnovno pravilo je pravilna časovna dolžina, se pravi koliko dnevnega časa preživimo na primer pred računalnikom. Kot drugo je za izpostaviti pravilno ravnovesje med časom preživetim pred recimo računalnikom v primerjavi s preostalim časom. Naj bo kvaliteta pred kvantiteto v vsakem primeru. Mlajšim generacijam je priporočljivo omejiti čas pred raznimi tovrstnimi zasloni na 15 do 20 minut na dan. Odrasli si bomo to pravilo zaradi načina življenja, predvsem delovnega okolja žal težko privoščili.

 

Osveščenost in izobraževanje glede pametne rabe sodobne tehnologije.

Osveščenost in izobraževanje o pametnem življenju s sodobno tehnologijo je nujno in še vedno del, kateremu namenjamo premalo časa in pozornosti. Prevzemanje odgovornosti je v prvi vrsti na starših oziroma domačem okolju takoj za tem sledi šolsko okolje, kjer mlajše generacije preživijo drugo polovico časa. Ker prepoved in osredotočenje na zgolj omejitev verjetno ni najboljša poteza je potrebno več pozornosti nameniti temu, da jih naučimo pravilne rabe, ozavestiti o posledicah tako negativnih kot pozitivnih. Negativna posledica je v prvi vrsti človeški vid. V kolikor je časovna dolžina preživeta pred zasloni prevelika kaj hitro to vpliva na neprožnost očesnih mišic, pri otrocih tudi na dokončni razvoj očesa in posledično vid. Kot drugo se lahko pojavijo težave in tegobe v zapestnem predelu, pravilni drži telesa, ostalih telesnih mišicah. Posledice so tudi na drugih področjih ne samo na zdravstvenem na primer otrok lahko razvije asocialnost, komunikacijske težave ter popačeno vizualno predstavo.

Ne moremo pa prehitro spustiti iz rok pozitivne vplive na katere kažejo tudi marsikatere raziskave. Otroci, ki znajo in zmorejo pravilno živeti v digitalni dobi, uporabljati sodobno tehnologijo so bolj pripravljeni na doseganje raznih dosežkov tudi akademskih. Razvijejo boljše raznovrstne veščine, njihov razvoj je hitrejši in bolj prilagodljiv za vsakodnevne sodobne življenjske izzive.

 

Sodobna tehnologija odkriva nove izzive evolucije.Komentarji so izklopljeni.

Call Now Button